خانه / خبرها / گزارش‌های جهان / نگرانی‌ها درباره افزایش قیمت نفت در پی حملات حوثی‌ها در دریای سرخ
نگرانی‌ها درباره افزایش قیمت نفت در پی حملات حوثی‌ها در دریای سرخ

نگرانی‌ها درباره افزایش قیمت نفت در پی حملات حوثی‌ها در دریای سرخ

با حملات حوثی‌های یمن به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ، نگرانی‌ها درباره افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی افزایش یافته است. روز جمعه (۱۵ دسامبر) هر بشکه نفت برنت حدود ۷۵ دلار معامله می‌شد که دیروز (دوشنبه/ ۱۸ دسامبر) به بالای ۷۹ دلار هم رسید.

در معاملات امروز (سه‌شنبه) قیمت هر بشکه نفت برنت به زیر ۷۸ دلار رسید و فعالان بازار نفت چشم به تحولات سیاسی دوخته‌اند.

دریای سرخ یکی از مهمترین مسیرهای انتقال نفت و گاز مایع و کالا در جهان است؛ گفته می‌شود حدود ۱۲ تا ۱۵ درصد از ترافیک جهانی حمل و نقل از طریق کانال سوئز عبور می‌کند؛ کانالی که دریای سرخ را به دریای مدیترانه متصل می‌کند و کوتاه ترین مسیر حمل و نقل بین اروپا و آسیا بشمار می‌رود.

در پی حملات حوثی‌ها به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ، چندین شرکت بین‌المللی انتقال کالا از طریق دریای سرخ را متوقف کردند یا مسیر خود را تغییر دادند.

شرکت نفتی «بی‌پی» بریتانیا اعلام کرد که در اقدامی «موقت» تمام محموله های نفت خام از طریق این مسیر را متوقف می کند.

همچنین شرکت «اورگرین»، یکی از بزرگترین شرکت‌های کشتیرانی جهان هم اعلام کرد که تا اطلاع ثانوی محموله‌های اسرائیلی را از طریق دریای سرخ حمل نخواهد کرد.

شرکت آلمانی «دانون» که در زمینه عرضه مواد غذایی فعال است گفته بیشتر محموله‌ها به دلیل تغییر مسیر دیرتر به مقصد خواهند رسید.

شرکت نفتی «اکوینور» نروژ هم از تغییر مسیر نفتکش‌های خود خبر داده است.

تحولات اخیر باعث شده ایالات متحده عملیات دریایی بین‌المللی برای حفاظت از کشتی‌ها در دریای سرخ را آغاز کند؛ که البته بریتانیا، فرانسه، کانادا، بحرین، نروژ و اسپانیا هم این کشور را همراهی می‌کنند.

حوثی‌ها می‌گویند که کشتی‌هایی که به سوی اسرائیل می‌روند را هدف قرار می‌دهند.

نگرانی‌های جانبی در صورت گرانی قیمت نفت

نگرانی‌ها درباره افزایش قیمت نفت و بالا رفتن هزینه‌ها حمل و نقل دریایی به دلیل افزایش طول مسیر به نگرانی‌های بیشتری هم دامن زده است؛ از جمله احتمال بالا رفتن نرخ تورم که کشورهای اروپایی در صدد کنترل آن هستند.

نرخ تورم پس از حمله روسیه به اوکراین منجر به بالا رفتن قیمت انرژی و طبیعتا به تورم دامن زد که به شدت کشورهای غربی را متاثر کرد؛ هر چند طی ماههای اخیر این روند شاهد کاهش بوده است.

البته بعضی دیگر از تحلیلگران، تاثیر بلندمدت اتفاقات اخیر بر بازار انرژی را «جزئی» می‌دانند.

تحلیلگران در شرکت «گلدمن ساکس»، شرکت خدمات مالی و بانک‌داری مستقر در آمریکا می‌گویند اختلال در عرضه نفت با توجه به تغییر مسیر کشتی‌ها چندان چشمگیر نخواهد بود.

بعضی دیگر البته می‌گویند این اختلالات احتمالا بر عرضه کالاهای مصرفی-به ویژه در آستانه سال نوی چینی- تأثیر خواهد گذاشت، که این تاخیراحتمالی باعث افزایش قیمت خرده فروشی خواهد شد.

سال نوی چینی دهم فوریه آغاز خواهد شد.

طی روزهای اخیر هزینه‌های حمل و نقل دریایی از طریق دریای سرخ با تشدید حملات افزایش یافته است.

بعضی تخمین‌ها حاکی از آنست که ظرف همین چند روز نرخ بیمه افزایش یافته که با احتساب تخفیف‌های مختلف، به معنی دهها هزار دلار هزینه اضافی فقط برای یک سفر هفت روزه است.

بازار نفت پس از آغاز حمله حماس به اسرائیل و با نگرانی‌ها از احتمال درگیر شدن کشورهای دیگر منطقه به این جنگ شاهد تلاطم بوده است؛ در مقاطعی پس از آغاز این جنگ قیمت هر بشکه نفت برنت به بالای ۹۰ دلار هم رسید اما پس از مدتی قیمت‌ها فروکش کرد.

دو کشور درگیر در جنگ تولیدکننده عمده نفت نیستند اما در منطقه خاورمیانه تولید کنندگان بزرگ نفت حضور دارند.

چشم‌انداز منفی گسترش این درگیری‌ها به کشورهایی نظیر ایران و عربستان -تولیدکنندگان بزرگ نفت- از جمله دلایل افزایش قیمت نفت در هفته‌های اول جنگ بود.

اتفاقات اخیر در دریای سرخ در حالیست که صادرکنندگان بزرگ نفت در قالب «اوپک پلاس» در صدد کاهش سقف تولید در سال آینده میلادی هستند که حتی پیش از تحولات اخیر هم باعث نگرانی‌ها درباره افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی شده بود.

بازار نفت طی سالهای اخیر روزهای پرتلاطمی را سپری کرد؛ با همه‌گیری کووید و کاهش تقاضای جهانی و افول یا توقف فعالیتهای صنعتی قیمت آن بشدت کاهش یافت و حتی به بشکه‌ای ۱۶ دلار هم رسید که پایین‌ترین نرخ ۲۱ سال را ثبت کرد و بتدریج با از سرگیری فعالیتها قیمت آن به تدریج شروع به افزایش کرد.

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*