شبکه زنان افغان میگوید حضور زنان در عرصههای مختلف دولت داری کمرنگ است و جامعه جهانی باید کمکهایش را طوری تنظیم کند که در آن عدالت جنسیتی در عرصههای مختلف مد نظر گرفته شود.
قرار است در اوایل ماه اکتوبر نشست بروکسل به منظور بررسی ادامه کمکهای جهانی به افغانستان برگزار شود. حکومت افغانستان در این کنفرانس پنج سند را برای نمایندگان جهان پیشکش میکند.
در این میان شبکه زنان افغان که متشکل از ۱۳۲ نهاد و دارای ۳۵۰۰ عضو است روز سه شنبه در یک کنفرانس خبری در کابل، خواستار توجه بیشتر جهان به وضعیت زنان، در افغانستان شد.
سمیرا حمیدی از اعضای رهبری شبکه زنان افغان گفت با آنکه مشارکت زنان در حکومت نسبت به گذشته بیشتر شده؛ اما هنوز هم زنان نمیتوانند در پستهای مهم دولتی کار کنند: «مصونیت بحث بسیار مهم است. ما دادخواهی میکنیم که زنان در پستهای مهم در ولایات کار کنند ولی زنان به دلیل این که امنیت ندارند، نمیتوانند به ولایات بروند و در این پستها کار کنند. این مساله چالش برانگیز است.»
حضور زنان در دولت
براساس سندی که شبکه زنان افغان نشر کرد در حال حاضر چهار زن به عنوان وزیر، ۹ زن در پستهای معاونیت وزارتخانهها، چهار زن در پست سفیر، ۶۹نماینده در ولسی جرگه، ۲۲ سناتور در مشرانو جرگه، ۲۹۶ نماینده در شوراهای ولایتی و یک زن به عنوان والی در افغانستان فعالیت میکنند.
این سند نشان میدهد که حضور زنان در لوی سارنوالی ۶ درصد، در ستره محکمه ۸ درصد، در وزارت داخله ۲ درصد و در وزارت دفاع یک درصد است.
شبکه زنانِ افغان از حضور کمرنگ زنان، در سطح رهبری نگران است. این شبکه گفتگوهایی را در ده ولایت افغانستان انجام داده که نشان میدهد که تنها یک یا دو زن در هر ولایت در سطح رهبری قرار دارند.
خانم حمیدی از حضور کمرنگ زنان در نهادهای امنیتی نیز انتقاد کرد: «در نشست سران ناتو در وارسا پول زیادی برای سکتور امنیتی وعده شد، اما اینکه چقدر از این پول برای حضور زنان در سکتور امنیتی استفاده میشود معلوم نیست. تا زمانی که پلان درستی وجود نداشته باشد، نتایج خوبی به دنبال نخواهد داشت.»
شبکه زنان افغان از جامعه جهانی خواست تا حضور زنان در نهادهای دولتی و عرصههای اقتصادی را جدی بگیرد تا دستآوردهایی که در پانزده سال اخیر به دست آمده از دست نروند.
آمادگی برای نشست بروکسل
در همین حال حکومت افغانستان اعلام کرده است که برای اشتراک در نشست بروکسل آمادگی گرفته است. قرار است پنج سند در عرصههای مختلف برای اشتراک کنندگان این نشست، از سوی حکومت ارایه شود.
اکلیل حکیمی وزیر مالیه افغانستان روز دوشنبه در نشست عمومی ولسی جرگه گفت که یک چهارچوب انکشافی برای پنج سال آینده در این نشست تهیه شده است. آقای حکیمی افزود که همه این اسناد شیوههای رسیدن افغانستان به خودکفایی را بیان کرده است: «ما چطور کار خلق میکنیم. برای سکتور خصوصی شرایط را چگونه آماده میکنیم. برای بهبود منابع طبیعی، زراعت، اقتصاد و حکومت داری خوب چه برنامههایی داریم که همه در نهایت منجر به خودکفایی میبرد.»
اما نمایندگان پارلمان با انتقاد از سیاستهای حکومت گفتند که در دو سال اخیر فقر و بیکاری افزایش یافته، ناامنی بیشتر شده و جوانان برای یافتن کار در آبها غرق میشوند.
حکومت افغانستان تلاش دارد در کنفرانس بروکسل جهان را قناعت دهد که برنامههای این کشور برای خودکفایی اقتصادی موجه است و در درازمدت میتواند افغانستان را از وابستگی به اقتصاد کمکی برهاند.
بیش از هفتاد درصد بودجه ملی افغانستان از طریق کمکهای خارجی تامین میشود و افزایش ناامنیها سبب شده تا امیدی برای بهبود در سالهای اخیر نیز وجود نداشته باشد. پس از خروج نیروهای بینالمللی جنگ در افغانستان شدت یافته و مخالفین مسلح با قدرت بیشتر میجنگند.
نویسنده : حسین سیرت
DW.COM