شرکت امنیتی “بلکواتر” میخواهد با نیروی هوایی خصوصی خود جنگ هوایی افغانستان را تقویت کند:
پس از مطرح شدن جایگزینی سربازان اجیر با نظامیان آمریکایی در افغانستان، رئیس سابق شرکت امنیتی “بلک واتر” به دولت افغانستان پیشنهاد استفاده از نیروی هوایی خصوصی را برای سرکوب مخالفان ارائه کرده است.
به گزارش “میلیتاری تایمز-militarytimes” ، اریک پرینس رئیس سابق شرکت نظامی “بلک واتر-Blackwater” به حکومت افغانستان پیشنهاد داده تا برای حمایت هوایی نزدیک از نیروهای امنیتی افغان، از نیروی هوایی خصوصی استفاده کند.
به گفته یکی از مقامات ارشد نظامی افغانستان، پرینس این پیشنهاد را به مقامات افغان ارائه داده تا از نیروی هوایی خصوصی برای استفاده در جنگ علیه طالبان و دیگر گروههای شبهنظامی استفاده کند.
این در حالی است که همزمان گزارشهایی از تمایل کاخ سفید برای کاهش حضور نظامی در افغانستان و افزایش نقش شرکتهای خصوصی نظامی در افغانستان نیز منتشر شده است اما مقامات پنتاگون درباره اجرای این طرح تردید دارند.
یکی از مقامات ارشد وزارت دفاع افغانستان در این باره گفت: جنرال جان نیکلسون فرمانده نیروهای آمریکایی و ناتو در افغانستان از دیدار با پرینس برای بررسی طرح وی مبنی بر استفاده از نظامیان اجیر در افغانستان خودداری کرده است.
پرینس طرح استفاده از نیروی هوایی خصوصی را در ماه مارچ به حکومت افغانستان پیشنهاد داده و طیاره های پیشنهادی در این طرح شامل جت های جنگی، هلیکوپترهای جنگی و طیاره های بدون سرنشین هستند.
پرینس مدعی است که طرح پیشنهادی وی قابلیت ارائه واکنش سریع و حمایت نزدیک هوایی را در تمام افغانستان طی مدت یک ساعت دارد و تصمیمگیری برای انجام عملیات نیز با دستور مقامات افغان صورت خواهد گرفت.
نیروی هوایی افغانستان اکنون در نخستین فاز جایگزینی هلیکوپترهای فرسوده “Mi-17” با هلیکوپترهای آمریکایی بلک هاوک است؛ با این وجود این هلیکوپترها حدود دو سال آینده به افغانستان تحویل خواهند شد و آموزش برای استفاده از آن نیز زودتر از پاییز سال جاری آغاز نمیشود.
رونالد نیومن که در سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۷ سفیر آمریکا در افغانستان بود، معتقد است که دولت افغانستان با حضور نیروهای خصوصی نظامی موافقت نخواهد کرد.
وی در گفتوگو با میلیتاری تایمز تصریح کرد: رئیسجمهور غنی به من گفته که با این طرح موافقت نخواهد کرد؛ زیرا افغانها این طرح را نخواهند پذیرفت.
سفیر سابق آمریکا در افغانستان در ادامه نیز با زیر سوال بردن قانونی بودن و هزینه کمتر این نیروها نسبت به استفاده از ارتش آمریکا اظهار داشت: ادعای استفاده از شرکتهای خصوصی نظامی با هزینه کمتر مضحک است و نیروهای قراردادی نظامی نیز حمایت قانونی مشابه را تحت قوانین بینالمللی ندارند.
یکی از مقامات وزارت دفاع افغانستان اظهار کرد: نیروی هوایی بخش مهمی از جنگ علیه تروریسم است و امیدواریم طیارات مناسب و مدرن در اختیار این کشور گذاشته شود.
از سوی دیگر، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا از اظهارنظر دقیق درباره طرح پیشنهادی پرینس خودداری کرد.
دانا وایت سخنگوی پنتاگون گفت: وزیر دفاع آمریکا برای ایجاد برنامههای نظامی خود به نظرات مختلف توجه میکند و در حال حاضر نیز توجه ترامپ و اعضای کابینه بر تکمیل استراتژی جنوب آسیا است.
براساس طرح پیشنهادی پرینس، حمایت هوایی شرکت خصوصی در سال ۲۰۱۷-۲۰۱۸ تا زمانی ادامه خواهد داشت که نیروهای امنیتی افغان مناطق از دست رفته را تحت کنترل درآوردند.
خواجه میر احمد
فرهنگستان
۶ اگست ۲۰۱۷