دختران و زنانی که از پوهنتونها، انستیتیوتها و مکاتب در ولایت غزنی فارغ میشوند، علیرغم علاقه و تخصص، نمیتوانند در بیرون از خانه کار کنند. عمدهترین دلیل این مشکل، فقدان امنیت، عدم مصوونیت در محیط کار و رواجهای ناپسند اجتماعی است.
زینالعرب میری، یک تن از فعالان زن در غزنی، طی صحبتی با کلید گفت، دختران زیادی را سراغ دارد که تحصیلات عالی دارند و خانوادههایشان نیز آنها را برای کار در بیرون از خانه تشویق و حمایت میکنند، اما ناهنجاریهای اخلاقی در درون ادارات دولتی سبب شده تا این دختران جرأت نکنند در این ادارات به کار مشغول شوند. خانم میری تصریح کرد که دختران جوانی را میشناسد که به دلیل تن ندادن به خواستههای غیراخلاقی مدیران و مسوولان ادارات محلی مجبور به استعفا یا از سوی مقامات از پستهای شان بر کنار شدهاند: ” وقتی یک دختر خانم در یک اداره درخواست کار میدهد از سوی مسوول و مدیر بخش همان اداره با درخواستهای غیرمشروع روبهرو میشوند.”
به گفته وی، این وضعیت باعث دلسردی دختران و زنان از کار در ادارات دولتی و محیط بیرون از خانه شده که بیشترین آنها را با وجود داشتن تحصیلات عالی خانهنشین ساخته است.
فاطمه رحیمی، عضو شورای ولایتی غزنی، نیز تأیید میکند که در کنار فساد اداری، فساد اخلاقی یکی از دلایل اصلی عدم حضور دختران و زنان در ادارات دولتی این ولایت است. وی همچنان افزود که زنان به دلیل عدم استقلالیت مالی و نداشتن روابط سیاسی با اربابان قدرت نمیتوانند در کرسیهای بلند دولتی از جمله ریاست، آمریت و مدیریتهای عمومی راه یابند. خانم رحیمی گفت که دختران و زنان تحصیلکرده در غزنی، در صورت انجام وظیفه در بیرون از خانه، ناگزیر هستند در بستهایی کار کنند که به گفته وی نتیجهاش یا ذلت است یا استعفا.
این عضو شورای ولایت غزنی به کلید گفت: “زنان و دختران در کنار سرکها و کوچهها و نیز در ادارات دولتی از آزار و اذیت مصوون نیستند. سال گذشته سه تن از دخترانی که به یکی از ادارات دولتی درخواست وظیفه داده بودند، به نزد من مراجعه کردند و گفتند که مسوولان همان اداره از ایشان خواستهایی دارند و اگر توقعات شان را برآورده نسازیم، ممکن است ما را از بستها منفک کنند.”
شکریه ولی، رییس امور زنان ولایت غزنی، اما عمدهترین دلیل کمرنگ بودن زنان در ادارات دولتی را ناشی از مشکلات اجتماعی و فرهنگی در این ولایت میداند. وی افزود که ریاست امور زنان، عضو هیأت برگزاری آزمونهای اصلاحات اداری است و این ریاست امتیاز ویژهای برای زنانی که درخواست کار میدهند، در نظر میگیرد.
رییس امور زنان غزنی، در مورد کمرنگ بودن حضور دختران و زنان در ادارات دولتی به دلیل موجودیت آزار و اذیت جنسی میگوید که تاکنون هیچ شکایت رسمی را در این مورد دریافت نکرده و نمیتواند این معضل را تأیید کند. خانم ولی گفت که دختران و زنان بیشتر علاقه دارند در اداراتی وظیفه اجرا کنند که از سوی زنان رهبری و اداره میشوند. او افزود که متأسفانه زمینه تحقق این خواست متقاضیان زن کمتر است.
غزنی در جنوب کشور از ولایات نسبتاً ناامن افغانستان است. به دلیل حضور طالبان در بعضی از ولسوالیهای این ولایت، هنوز رقم قابل توجهی از دختران و کودکان از رفتن به مکتب و پوهنتون محروم اند. اما دختران و زنانی که در مرکز غزنی زندگی میکنند و تحصیلات عالی نیز دارند، به دلیل مشکلات در ادارات دولتی و محیط اجتماعی موفق نشدهاند در بخشهای تخصصی و مورد علاقه شان شامل کار شوند.
تهيه شده توسط عارف نوری
ویب سایت کلید گروپ