روس ها درک درستی از شرایط جاری در افغانستان دارند و می دانند که میزان رضایت عمومی از حضور نظامیان خارجی در افغانستان، به پایین ترین سطح خود در ۱۶ سال اخیر، سقوط کرده است.
ضمیر کابلوف؛ نماینده ویژه روسیه برای افغانستان، ماموریت نظامی امریکا در افغانستان را “ناکام” خوانده و گفته است که نیروهای امریکایی باید افغانستان را ترک کنند.
آقای کابلوف گفته که هرچند روسیه در گذشته مشکلی با حضور نیروهای امریکا در افغانستان نداشت؛ اما با توجه به ناکامی ماموریت نظامی این کشور، آنها باید افغانستان را ترک کنند.
او افزوده که هدف حضور نیروهای امریکایی در افغانستان جلوگیری از تبدیل شدن این کشور به پناهگاه امن برای تروریستهای بینالمللی بوده؛ اما پس از بیش از یکونیم دهه حضور آنها، افغانستان به “نیمهماشین جوجهکشی تروریستها” تبدیل شده است.
کابلوف گزارشهای مبنی بر جایگزینی ارتش امریکا با سربازان قراردادی را “بیمعنی” خوانده و گفته است که هیچ نتیجهای نخواهد داشت.
او گفته، “سربازان قراردادی به راحتی فرار خواهند کرد. آنها برای پول میجنگند، پس چگونه میتوانند با طالبان جنگ کنند؟”
چندی پیش اریکدی پرینس؛ مؤسس شرکت “بلک واتر” به مقامهای ارشد امریکایی طرح استفاده از سربازان اجیر به جای نظامیان امریکایی در افغانستان را پیشنهاد کرده بود.
در همه مواردی که فرستاده ویژه روسیه برای افغانستان به آنها در باره لزوم خروج نیروهای نظامی امریکا از افغانستان، استدلال کرده، ظاهرا حق با اوست.
وقتی خود امریکایی ها نیز صریحا اذعان می کنند که در جنگ با تروریزم در افغانستان، شکست خورده اند و از سوی دیگر، نتایج عملی نشان می دهد که آنها در ایجاد یک دولت ملی، دموکراتیک، منتخب، پاسخگو و قوی نیز ناکام بوده اند و بخش عظیمی از کمک های میلیاردی امریکا به افغانستان هم در طول این سال ها به کام هیولای فساد سرازیر شده و از میان رفته است، پس هیچ بهانه ای برای حضور بلندمدت امریکا در افغانستان باقی نمی ماند و آنها باید به صورت خودخواسته افغانستان را ترک کنند.
سپردن جنگ به شرکت های خصوصی امنیتی نیز که این روزها به عنوان یکی از ایده ها برای استراتژی آینده امریکا در افغانستان، مطرح می شود، نمی تواند ایده ای موفق و نتیجه بخش باشد؛ زیرا همانگونه که کابلوف گفته است، در جنگی که سربازان رسمی ارتش حرفه ای و نیرومند ایالات متحده شکست خوردند، ارتش های اجاره ای که در برابر پول می جنگند، چگونه خواهند توانست پیروز شوند و تروریزم را به زانو درآورند؟
افزون بر این، نیروهای اجاره ای شرکت های خصوصی، به لحاظ سیاسی و حقوقی نیز به هیچ عهد و پیمان و کنوانسیون و قراردادی متعهد نیستند و بیم آن می رود که با جایگزین شدن نیروهای ارتش امریکا توسط ارتش های اجاره ای شرکت های خصوصی، بی قانونی، هرج و مرج و آنارشی نظامی و امنیتی، سراسر افغانستان را فرابگیرد؛ به گونه ای که وضعیت شکننده و آشفته کنونی نیز دیگر قابل دستیابی نباشد.
با این وصف، امریکا باید افغانستان را ترک کند تا از یکسو زمینه های لازم برای تولید و بازتولید تروریزم و افراط گرایی، از ریشه برچیده شود و از جانب دیگر، مردم افغانستان بتوانند امکان های تازه و آزموده نشده دیگری را برای تغییر سرنوشت شان، جستجو کرده و به کار ببندند.
با این وجود و علیرغم آنکه پیشنهاد خروج امریکا از افغانستان، پیشنهادی معقول و سودمند به نظر می رسد، این امر نباید موجب شود تا نسبت به نیات و اهداف واقعی نماینده روسیه از طرح این پیشنهاد، عمیقا تردید نکنیم.
واقعیت این است که با توجه به تقابل سنتی بلوک های شرق و غرب بر سر اداره و مالکیت سرنوشت ملت های جهان، روس ها، به بیان رسای امام علی علیه السلام، حرف حق می زنند؛ اما اراده باطل دارند.
روس ها درک درستی از شرایط جاری در افغانستان دارند و می دانند که میزان رضایت عمومی از حضور نظامیان خارجی در افغانستان، به پایین ترین سطح خود در ۱۶ سال اخیر، سقوط کرده است.
دولت مورد حمایت امریکا در کابل با بحران جدی و همه جانبه مشروعیت حقوقی و مقبولیت سیاسی رو به رو است و در مهار بحران های دامن گستر جاری، عملا ناتوان است.
تروریست ها به نحو بی سابقه ای در سراسر کشور، جولان می دهند و در این میان، نقش نیروهای امریکایی و ناتو برای مهار بحران و مدیریت وضعیت، در حد صفر است. بنابراین، پیشنهاد خروج امریکا، به سرعت با اقبال عمومی رو به رو می شود؛ اما این امر نباید به نجات افغانستان از چاله و افتادن آن در چاه منجر شود.
بنابراین، پیش از حمایت احساسی از ایده خروج نیروهای امریکایی و خارجی، ابتدا باید به همه امکانات موجود و ممکن برای گزینه های جایگزین فکر کرد و در این میان، از ارتکاب دوباره این اشتباه، قویا حذر کرد که جای خالی امریکا را بار دیگر روسیه پر کند.
محمدرضا امینی- خبرگزاری جمهور
سه شنبه ۲۴ اسد ۱۳۹۶