کابل/۱۷جوزا/فرهنگستان
سازمان جهانی مهاجرت یا (IOM) در گزارش تازۀ خود از افزایش مهاجرت افغانان در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ خبر داده است.
در این گزارش آمده است که در این دو سال ۳.۶ میلیون افغان به بیرون مهاجرت کردهاند که از این میان ۷۰ درصد به ایران، ۱۸ درصد به پاکستان، ۱۱ درصد به ترکیه و اروپا و ۲ درصد دیگرشان به کشورهای دیگر مهاجرت کردهاند.
از میان ۳.۶ میلیون تن، ۱.۹ میلیون تن در سال ۲۰۲۱ مهاجرت کرده اند، سالی که طالبان برای بار دوم بر افغانستان حاکم شدند.
آیاوام افزوده است، از سال ۲۰۱۲ بدینسو ۶.۹ میلیون تن افغانستان را به مهاجرت ترک کردند.
گزارش آیاوام میافزاید که ۴۰ درصد مهاجرتهای سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ از ولایات کابل، هرات، فاریاب، ننگرها و تخار بوده و ۶۰ درصد دیگر مربوط به دیگر ولایتها میشود.
یک مهاجر افغان در پاکستان که خواست تنها به نام خالد معرفی شود، وضعیت زندگی در مهاجرت را «بسیار دشوار» توصیف میکند. او که در حکومت ساقط شده جمهوری اسلامی کار میکرد، حالا در یک دکان سبزیفروشی کار میکند و نمیتواند از عهده تامین معیشت خانوادهاش برآید.
او میگوید که گرمیها و سردیها، گرسنگی و بیخانگی مهاجرت را تجربه کرده است و هیچ امید و دورنمایی برای بهبود وضعیت زندگیاش نمیبیند.
خالد با خانم و سه طفلش در یک اتاق زندگی میکنند و ماهانه ۲۰ هزار روپیه پاکستانی کرایه میدهد. او از کار در دکان سبزیفروشی تنها میتواند ماهانه ۱۵ هزار روپیه کسب کند که حتی کرایه خانهاش هم نمیشود.
او با شکایت از رنج روزگار مهاجرت میگوید: «هیچ نهاد یا دفتری نیست که حرف یک مهاجر را بشنود. چیزی کم دو سال شد که بیسرنوشت هستیم. مشکلات اقتصادی ما زیاد است، کار و بار در اسلام آباد برای مهاجران پیدا نمیشود و اصلاَ معلوم هم نیست چه زمانی موفق میشویم از پاکستان خارج شویم. زندگی واقعاَ برای ما طاقت فرسا شده است.
خانم خالد نیز آهی میکشد و میگوید: «آواره شدن از وطن خودش دردآور است، اما بیپولی و اقتصاد ضعیف نیز به این درد اضافه شده است.»
این در حالیست که در طی دو سال گذشته ۱.۷ میلیون تن به افغانستان بازگشته اند.
بر بنیاد گزارش آیاوام، شمار از این مهاجران به دلیل فشارهای کشورهای میزبان دوباره به افغانستان رد مرز شده اند.
در گزارش سازمان جهانی مهاجرت آمده که ۶۰ درصد عودت کنندگان از ایران، ۱۷ درصد از پاکستان، ۱۱ درصد از ترکیه و کشورهای اروپایی و ۲ درصد دیگر از کشورهای دیگر بوده است.
خبرنگار فرهنگستان از کابل
سمیع صدیقی