کابل/۱۳میزان/فرهنگستان
از روز جهانی آموزگار در کابل و برخی از ولایتها از جمله بلخ و غور امروز(چهارشنبه،۱۳میزان) گرامیداشت شد.
پنجم اکتبر از سوی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل (یونسکو) بهعنوان روز جهانی آموزگار نامگذاری شده است.
مولوی حبیبالله آغا، سرپرست وزارت معارف طالبان در مراسم گرامیداشت از این روز در کابل گفت که در سراسر افغانستان ۲۴۸ هزار آموزگار مشغول تدریس اند.
او افزوده است که آموزگاران در کشور با یک روحیه عالی فرزندان کشور را آموزش میدهند.
نورالحق انور، رییس اداره امور حکومت طالبان در این مراسم گفته است که اگر «معلمان مسئولیت خود را به خوبی ادا کنند، تمام مشکلات جامعه حل میشود».
از روز جهانی آموزگار در مزار شریف، مرکز ولایت بلخ نیز با برگزاری یک همایش گرامیداشت شد.
عبدالجلیل سیدخیل، رییس معارف طالبان در بلخ گفت که حکومت این گروه معاش بیش از ۲۰۰ هزار آموزگار در سراسر کشور را بهصورت منظم میپردازد؛ در حالیکه به اکثریت سربازان خود معاش نمیدهد.
در همین حال آموزگاران از آنچه که بیمهری در مقابل شان میگویند، شاکی هستند. بهگفته آنان، معاش شان اندک است و وعده توزیع زمین برایشان تا اکنون عملی نشدهاست.
محمدابراهیم عظیمی، یکی از آموزگاران مکتب دولتی در بلخ میگوید: «سالها است که برای ما وعدهی زمین داده شده اما تا هنوز عملی نشده است».
او میافزاید که معاش آموزگاران اندک است و این معاش کفاف مخارج زندگی آنان را نمیکند.
شماری از آموزگاران در ولایت غور در روز جهانی معلم میگویند که در وضعیت بد اقتصادی بهسر میبرند.
غلاممحمد، یکی از آموزگاران در ولایت غور میگوید که با روی کارآمدن طالبان معاش شان کاهش یافته و مایحتاج زندگی آنان را تأمین نمیتواند.
این آموزگار غوری میگوید که بهدلیل چالشهای اقتصادی مجبور هستند که کارهای شاق نیز انجام دهند. او خواستار افزایش معاش آموزگاران است.
دانشآموزان مکاتب غور بهمناسبت روز جهانی معلم از حکومت سرپرست طالبان میخواهند که دروازههای مکاتب را بهروی دختران صنوف بالاتر از صنف ششم باز کنند.
به باور آنان، اگر دروازههای مکاتب باز نشوند، آینده تاریک در انتظار جامعه خواهد بود.
صدیقه، دانشآموز صنف دهم یکی از مکاتب غور میگوید: «ما بیش از یک سال شد که مکتب نرفتیم. پشت کتاب، قلم، صنفیهای خود دیق شدیم. اگر ما از تعلیم و تربیه باز بمانیم، جامعه به شکست مواجه میشود.»
طالبان پس از دستیافتن به قدرت دختران بالاتر از صنف ششم را از آموزش محروم کردهاند.
براساس ارزیابی و تحلیل سازمان حفاظت از کودکان (سیف د چلدرن)، سیستم آموزشی افغانستان از زمانی که طالبان کنترل کشور را بدست گرفتند، بدتر شده و آینده کودکان بهویژه دختران را به خطر انداخته است.
بهگفته این سازمان، افغانستان در فهرست کشورهایی است که نظام آموزشیاش در معرض خطر فروپاشی قرار دارد.
خبرنگار فرهنگستان از کابل
سمیع صدیقی