وزارت کار و امور اجتماعی از رساندن شش هزار نوجوان مهاجر به خانوادههایشان، از آغاز سال هجری خورشیدی خبر میدهد.
سخنگوی این وزارت میافزاید که این افراد پس از برگشت از ایران، با همکاری شماری از مؤسسات انتقال داده شدهاند.
عبیدالله که بیش از ۱۴ سال سن ندارد میگوید که جبر روزگار و مشکلات اقتصادی او را ناگزیر به ترک کشور کرد.
این نوجوان میافزاید که هشت شبانه روز را برای رسیدن به مقصد از مسیرهای پرخم وپیچ به گونهی غیرقانونی به ایران پیموده، اما پس از یک هفته دوباره از سوی پولیس ایران بازداشت و به کشور برگشت داده شده است.
عبیدالله گفت: «مکتب میخواندم از مزار شریف هستم و از سر مجبوری به ایران رفتم و رد مرز شدیم هیچی چیزی در بساط ندارم که برگردم به خانه».
سمیعالله ابراهیمی سخنگوی وزارت کار و امور اجتماعی گفت: «وزارت کار و امور اجتماعی تلاش دارد که از کارهای شاق کودکان جلوگیری کند و از خانوادهّای آنان تلاش میشود حمایت شود تا از طریق آموزشهای حرفهای در بازار کار جذب شوند تا از کودکان شان درست مراقبت کنند».
بر بنیاد سخنان وزارت کار و امور اجتماعی، آنان برنامههای را برای جلوگیری از مهاجرتهای غیرقانونی نوجوانان در نظر دارند.
اما شماری از نوجوانان برگشت داده شده میگویند که نبود زمینههای کاری آنان را ناگزیر به ترک کشور کرده است.
آنان از برخورد نیروهای پولیس ایران شکایت دارند میگویند که پولیس این کشور مهاجران را لت و کوب، توهین و تحقیر میکند.
حمزه نوجوان برگشت داده شده گفت: «دو سه ماه ایران بودم و از سر کار نیروهای پولیس ایران من را گرفتند و دوباره به افغانستان بازگشت دادند پول نداشتیم چیزی در خانه نبود از مجبوری رفتیم».
منصور نوجوان برگشت داده شده دیگر گفت: «پولیس ایران وقتی ما را بازداشت میکرد هم لت و کوب میکرد و هم اینکه فحش (دشنام) میداد برای ما».
بر بنیاد آمارهای وزارت کار و امور اجتماعی، از آغاز سال روان هجری خورشیدی، تاکنون بیشتر این نوجوان از کشورهای ایران، ترکیه، پاکستان و عربستان سعودی به کشور برگشت داده شدهاند.
خبرنگار فرهنگستان
سمیع صدیقی