کابل/۱۹سنبله/فرهنگستان
حدود یک سال میشود که گروه طالبان دختران دانش آموز بالاتر از صنف ششم را در افغانستان، از رفتن به مکتب و دسترسی به آموزش محروم کردهاند.
در تازهترین مورد، نیروهای استخبارات طالبان، پنج مکتب دخترانه در ولایت پکتیا را که هفته گذشته بازگشایی شده بودند، دوباره مسدوده کردهاند.
به گزارش منابع محلی، نیروهای استخبارات طالبان مدیران این مکاتب را بازداشت کردهاند و رهبر طالبان برای بررسی این مسئله، رئیس معارف ولایت پکتیا را به قندهار فراخوانده است.
در پی مسدود شدن دوباره مکاتب دخترانه در پکتیا، دانش آموزان دختر در این ولایت صبح امروز تظاهرات گستردهای راه اندازی کردند و خواستار بازگشایی مکاتب دخترانه شدند.
در ویدیوهای که از دانش آموزان دختر در ولایت پکتیا نشر شده است، دیده میشود که شماری از دختران بخاطر مسدود شدن مکاتب شان، گریه میکنند و میپرسند که چرا مکتبهای ما دوباره مسدود شد؟
مسدود شدن دوباره مکاتب دخترانه در پکتیا و تظاهرات دختران دانش آموز این ولایت، یکبار دیگر مسئله مسدود شدن مکاتب دخترانه توسط طالبان را به بحث داغ در شبکههای اجتماعی افغانستان تبدیل کرده است و شهروندان بار دیگر کمپاین حمایت از آموزش دختران راه اندازی کردهاند.
هشتگ حمایت از دانش آموزان دختر در پکتیا
صبح امروز و با آغاز تظاهرات داختران دانش آموز در ولایت پکتیا، شماری از شهروندان افغانستان در تویتر، با استفاده از هشتگ SupportPaktia# کارزار حمایت از آموزش دختران را راه اندازی کردند.
تاکنون هزاران تن از شهروندان افغانستان با استفاده از این هشتگ، خواستار بازگشایی مکاتب دخترانه شدهاند و دسترسی دختران به آموزش را از حقوق اولیه و اساسی آنها دانستهاند.
اکثر کاربران شبکههای اجتماعی، در تویتهای که با استفاده از هشتگ «حمایت از پکتیا» منتشر کردهاند، گفتهاند که از خواست دختران دانش آموز در پکتیا حمایت میکنند.
حبیب خان، یکی از کاربران تویتر نوشته است که طالبان ادعا میکنند که آموزش دختران یک «مسئله فرهنگی» است، اما در ولایت پکتیا، که بیشتر ساکنان آن سنتی هستند، دختران برای دسترسی به حق آموزش، به خیابان آمدهاند و اعتراض کردهاند.
مطیع الله ویسا، یکی از کاربران دیگر تویتر نوشته است که: «مسدود کردن مکاتب دخترانه در پکتیا، ناعادلانه است، آموزش حق انسانی دختران است. ما تصمیم مسدودن کردن مکاتب دخترانه را به شدت محکوم میکنیم و خواستار این هستیم که تمام مکاتب دخترانه باز شوند.»
بسیاری از کاربران دیگر تویتر نیز با ستایش از جسارت دختران دانش آموز در ولایت پکتیا برای راه اندازی تظاهرات امروز، گفتهاند که خواست آنها یک خواست عمومی است و طالبان نمیتوانند برای همیشه با یک خواست عمومی مخالفت کنند.
ستیز طالبان با روشنایی
رحمت الله نبیل، رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان، با نشر ویدیویی از تظاهرات دختران دانش آموز در ولایت پکتیا، نوشته است که: «طالبان در ستیز با کسب علم و روشنایی هستند.»
او افزوده که: «اینها (طالبان) با تقدس یافتن جهل و تاریکی در مدارس اکوره ختک، شستشوی مغزی شدهاند و در آنجا بنام اسلام، تبدیل به یک گروه طاغوت برای افغانستان شدهاند.»
شماری از شهروندان افغانستان طالبان را متهم به اجرایی کردن دستورات پاکستان در افغانستان میکنند و می گویند که این گروه، به دستور پاکستان، مانع بازگشایی مکاتب دخترانه میشوند.
سباوون آرمان، یکی از کاربران تویتر نوشته است که: «طالبان مأموران نیابتی پاکستان هستند و وظیفه آنها جلوگیری از رشد افغانستان است.»
شماری دیگر از شهروندان افغانستان نیز به این مسئله پرداختهاند و طالبان را به اجرایی کردن دستورات پاکستان در افغانتسان، متهم کردهاند.
طالبان از زمان تسلط بر افغانستان، محدودیتهای شدیدی بر حضور زنان در اجتماع وضع کردهاند و مسدود کردن مکاتب دخترانه، یکی از همین محدودیتها است.
مسئولان طالبان تاکنون دلیلی برای محروم کردن دختران بالاتر از صنف ششم از رفتن به مکتب، ارائه نکردهاند و همواره وعده دادهاند که مکاتب را بازگشایی میکنند.
بعد از بازگشایی مکاتب دخترانه در پکتیا، ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان گفت که از آن اطلاعی ندارد و آنها تحقیق میکنند که چه کسی دستور بازگشایی مکاتب دخترانه را در این ولایت داده است.
او گفت که هنوز تصمیمی برای بازگشایی مکاتب دخترانه گرفته نشده است و اگر تصمیمی در این مورد اتخاذ شود، همگانی خواهد شد و برای همه ولایات قابل تطبیق است، نه تنها یک ولایت.
اما شهروندان افغانستان میگویند که اکنون بازگشایی مکاتب دخترانه به یک خواست عمومی تبدیل شده است و طالبان با لجاجت، در برابر این خواست عمومی مقاومت میکنند و یک نسل را آموزش محروم میکنند.
خبرنگار فرهنگستان از کابل
سمیع صدیقی