کابل/۲۲قوس/فرهنگستان
مسوولان ریاست اطلاعات و فرهنگ ولایت بلخ گفتهاند که دهها بازمانده تاریخی در این ولایت، مرمت شدهاند.
به گفته این مسوولان بازماندههای تاریخی، شناسههای فرهنگی شهروندان افغانستان است و آنان بر حفاظت از آن تاکید میورزند.
ذبیحالله نورانی، رییس اطلاعات و فرهنگ بلخ گفت: «ریاست اطلاعات و فرهنگ بلخ در نظر دارد تا تمامی آبدههای تاریخی را که نیازمند به مرمتکاری دارند با همکاری نهادهای کمک کننده از جمله نهاد آغاخان آنها را ترمیم کند.»
مسجد خواجه پارسا یکی از بازماندههای تاریخی در ولسوالی بلخ ولایت بلخ است که بخشهایی از این مسجد ترمیم شدهاست.
همچنان مدرسه سلطانالعلما بهاءالدین ولد پدر مولانا جلالالدین محمدبلخی که یکی از بازماندههای تاریخی در بلخ است در کنار ترمیم، پوشش حفاظتی برای این بازمانده تاریخی ساخته شدهاست تا از ویران شدن آن در اثر باران جلوگیری شود.
صالحمحمد خلیق، از فرهنگیان و رییس پیشین اطلاعات و فرهنگ بلخ میگوید که در بلخ ۱۲۰ ساحه باستانی و بازماندههای تاریخی وجود دارند، از این میان، بیش از ۶۰ بازمانده تاریخی در این ولایت شناسایی و شماری از آنان ترمیم شدهاند که این کار سبب رشد صنعت گردشگری در بلخ خواهد شد.
آقای خلیق افزود: «وقتی گردشگران میآیند و از ساحات باستانی دیدن میکنند، اینجا مصرف میکنند. یک مقدار پول با خود میآورند داخل افغانستان هوتل میگیرند، غذا میخورند، سوعات میخرند و امثال اینها، تمام این کارها میتواند که سطح اقتصاد مردم را بلند ببرند.»
بیشتر از بازماندههای تاریخی در ولسوالیهای بلخ، دولتآباد، دهدادی و خلم ولایت بلخ وجود دارند.
احمد، باشنده بلخ گفت: «مردم اینجا میآیند برای سیل یا دیدن اینجا که ساحات تاریخی است، خوب است که آباد شود، جور شود.»
در سالهای پسین، مسجد نُهگنبد، آرامگاه خواجه نصر پارسا، بخشی از باغ تاریخی جهاننما، آرامگاه رابعه بلخی، فاطمه بلخی، مزار خواجه نظامالدین و آبده مسجد تاریخی و تختهپل مرمت شدهاند اما هنوز برخی از این بازماندهها نیاز به مرمت دارند.
خبرنگار فرهنگستان از کابل
سمیع صدیقی