وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان میگوید که از آغاز کندنکاری معدن مس عینک ولایت لوگر تاکنون، بیش از ده هزار اثر باستانی به دست آمده است.
خبیب غفران سخنگوی این وزارت گفته است که اثرهای بدست آمده از دورههای کوشانیان، ساسانیان و یفتلیها است. به گفتهی او شمار از اثرهای بدست آمده به موزیم ملی انتقال یافته و برخی از آنان که غیر قابل انتقال اند در همانجا حفاظت خواهند شد.
سخنگوی وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان میگوید: «آثار غیر منقولی که از معدن مس عینک نزد وزارت اطلاعات و فرهنگ ثبت است ۱۶۳ آثار غیر منقول است که از این میان ۸۲ تا بتها است که از آن زمان بهجا مانده است.»
معاون موزیم ملی از انتقال بیش از چهارصد اثر تاریخی و باستانی مس عینک در یک سال پسین به موزیم ملی سخن میزند.
محمد یحیی معاون موزیم ملی گفت: «۴۵۳ قلم آثار تاریخی به معدن انتقال یافتهاند که شامل مسکوکات، کتیبههای کوچک، ظروف مسی، مجسمهها و ظروف سفالی است که در موزیم حفظ و نگهداری میشود.»
عبدالرحمن احساس آگاه مسایل فرهنگی گفت: «ساحه مس عینک یک ساحه مهم تاریخی کشور است که از لحاظ اقتصادی و فرهنگی اهمیت دارد.»
ساحه مس عینک لوگر یکی از ساحههای تاریخی است که در سال ۱۳۴۲ هجری شمسی کشف و در سال ۱۳۵۵ سروی آن توسط باستان شناسان روسی و آلمانی شروع شد تاکنون دهها قلم اثر گوناگون از این ساحه بدست آمده است.
خبرنگار فرهنگستان
سمیع صدیقی