اختلاف نظر هفت کشور صنعتی جهان بر سر تغییرات اقلیمی
اجلاس کشورهای عضو گروه هفت در ایتالیا بیانگر اختلاف نظر بین کشورهای اروپایی و ژاپن از یک طرف و آمریکا از طرف دیگر است. شرکتکنندگان بر سر موضوعاتی چون اقلیمی ، محیط زیست، خط مشی تجاری و بحران پناهجویی مذاکره نمودند .
روز شنبه ۲۷ می همزمان با آغاز چهل و سومین اجلاس هفت کشور مهم صنعتی جهان، دونالد ترامپ در پیامی توئیتری اعلام کرد که مهمترین موضوع مورد بحث این نشست تروریسم خواهد بود.
این اظهار نظر رئیس جمهوری ایالات متحده با آنچه کشورهای اروپایی و ژاپن مد نظر دارند، متفاوت است. آنگلا مرکل صدراعظم آلمان، پائولو جنتیلونی نخست وزیر ایتالیا، ترزا می نخست وزیر بریتانیا، شینزو آبه نخست وزیر ژاپن، امانوئل مکرون رئیس جمهوری جدید فرانسه و جاستین ترودو نخست وزیر کانادا بیش از هر چیز به بحث در باره تغییرات آب و هوایی و بحران پناهجویی امیدوار بودند.
در این راستا توافقنامه اقلیمی پاریس از اهمیت ویژهای برخوردار است. این توافقنامه در چارچوب پیماننامه سازمان ملل در زمینه تغییرات اقلیمی (UNFCCC) تهیه و تصویب شد و قرار است از سال ۲۰۲۰ به حل مسائل مرتبط با گازهای گلخانهای بپردازد.
متن این توافقنامه در دسامبر ۲۰۱۵ تایید شد. هر کشوری که توافقنامه را به رسمیت شناخته است،درجهای از مشارکت ملی را برای خود تعیین میکند. البته این مشارکت الزامآور نیست و هیچ اجباری برای پایبندی به اهداف تعیین شده وجود ندارد.
نماد شکاف میان اعضای گروه هفت
بیانیه پایانی اجلاس گروه هفت که در تائورمینا، واقع در سیسیل ایتالیا برگزار شد، نشان میدهد که رئیس جمهوری ایالات متحده توافقنامه پاریس را نمیپذیرد و در زمینه خط مشی تجاری و بحران پناهجویی هم با دیگر اعضای گروه هفت اختلاف نظر دارد.
ترامپ روز شنبه اعلام کرد که در هفته آینده در باره ماندن یا خروج کشورش از توافقنامه اقلیمی پاریس تصمیم میگیرد.
تنها “دستاورد مثبت” اجلاس تائورمینا، توافق گروه هفت بر سر برنامههای حمایت از تولیدات داخلی کشورها بوده است. در حالی که ترامپ در مبارزات انتخاباتی و همچنین در ماههای اخیر بر اقدامات گمرکی برای حمایت از تولیدات داخلی کشورش تاکید میکرد، دیگر اعضای گروه هفت با اقدامات سختگیرانه برای کالاهای خارجی مخالفاند. آنها در این اجلاس به توافق رسیدهاند، با چنین اقداماتی مبارزه کنند.
ژان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپا و دونالد تاسک، رئیس شورای اروپا نیز در این اجلاس شرکت داشتند. توسک پیشتر گفته بود که این نشست “یکی از پرچالشترین” اجلاسهای گروه هفت خواهد بود.
اجلاس گروه هفت تا چهار سال پیش با شرکت روسیه برگزار میشد اما پس از آغاز بحران اوکراین، روسیه به این اجلاس دعوت نشد.
۲۷ می ۲۰۱۷
منبع : فارسی دویچه ویلی