خانه / فرهنگ و هنر / ترازوی طلایی / از زادگاه تا آرمگاه مولانا در اثر نویسنده آمریکایی

از زادگاه تا آرمگاه مولانا در اثر نویسنده آمریکایی

کابل/۷دلو/فرهنگستان
برد گوچ، نویسنده آمریکایی برای کشف «اسرار مولانا» و روشن کردن زوایه‌های پنهان زندگی مولانا برای دوستدارانش، دست به سفری از زادگاه تا آرامگاه او زد.
«برد گوچ» شاعر، نویسنده و زندگی‌نامه‌نویس آمریکایی است که تاکنون آثار متعددی از او در این حوزه منتشر شده که برخی از این عناوین هم‌چون «شهر شاعر» با استقبال خوبی از سوی مخاطبان همراه بوده، در کتابی با عنوان «راز مولانا» به بخشی از زندگی اسرارآمیز این شاعر نامدار پرداخته است.
«راز مولانا» که در سال ۲۰۱۷ میلادی نشر شده بود، به تازگی با ترجمه پوران کاوه در دسترس علاقه‌مندان به مطالعه درباره زندگی و زمانه مولوی، شاعر و صوقی نامدار، قرار گرفته است.
مولوی از جمله شاعران مشهور فارسی‌زبان در جهان است که طی چند دهه گذشته آثار او در میان مخاطبان کشورهای غربی با استقبال خوبی مواجه شده است؛ به طوری که گاه آثار او در صدر فهرست آثار پرفروش کشورهایی چون آمریکا قرار گرفته است. او را به دلیل خلاقیت سرشار با شکسپیر و به دلیل خرد معنوی خود با سنت فرانسیس آسیزی مقایسه کرده‌اند.
به دلیل جذابیت زندگی مولانا و آثار تأثیرگذار او، تاکنون عناوین مختلفی درباره زندگی، زمانه و آثار او به زبان‌های مختلف منتشر شده‌اند که هرکدام تلاش دارند جرعه‌ای از اقیانوس وجودی مولوی را به قدر وسع بچشند و بچشانند.
گوچ با توجه به این تأثیرگذاری به این باور است که هنوز بخش‌هایی از زندگی مولوی برای علاقه‌مندانش روشن نیست؛ از این رو برای روشن کردن زندگی او اقدام به سفری طولانی کرده تا تصویری واضح‌ از زندگی این عارف و صوفی نامدار ارائه دهد.
نویسنده کتاب «راز مولانا» سفر خود را از آسیای میانه آغاز می‌کند و در این مسیر، پیمودن بیش از دو هزار مایل مسافت را به جان می‌خرد. در کنار این، گوچ برای اینکه در این راه موفق باشد، زبان فارسی را نیز آموخت.
مسیر بعدی گوچ، قونیه است، جایی که جلال‌الدین به همراه خانواده‌اش برای فرار از دست مغولان و در امان بودن، به آنجا مهاجرت می‌کنند. پرداختن به رابطه شمس و مولوی، بخش دیگر کتاب «راز مولانا» است؛ رابطه‌ای که سرآغاز تحول جلال‌الدین شده و او را از یک مدرس به یک عارف تبدیل می‌کند. داستان ارتباط این مراد و مرید، یکی از داستان‌های شورانگیز معنوی در جهان است.
دنیای مولانا پس از شمس نیز از نگاه گوچ پنهان نمانده است. اینکه او در این دوران چگونه زیسته و اندیشه‌های او چه تغییری داشته‌اند، موضوع دیگری است که نویسنده در کتاب «راز مولانا» در پی کشف آن است. نویسنده معتقد است که مولوی پیرو «دین عشق» بوده و همین موضوع، سبب شده تا رشته ارتباط او با روزگار کنونی و مخاطبان قرن ۲۱ برقرار باشد.
انتشار این اثر با استقبال خوبی از سوی مخاطبان و علاقه‌مندان انگلیسی‌زبان به مولانا روبرو شد. برخی از مخاطبان عنوان کرده‌اند که کتاب «گوچ» مقدمه‌ای خوب برای آشنایی آن‌ها با زندگی مولوی بوده است. ساختار متفاوتی که نویسنده برای معرفی مولوی به کار برده نیز برای بخش دیگری از مخاطبان کتاب گوچ جذاب بوده است.
در بخشی از این کتاب آمده است:«همه می‌دانند زندگی مولانا بسیار پرفراز و نشیب و راز آمیز بوده است. حال باید از خود پرسید این زندگی پرفراز و نشیب برای انسانی معاصر که همه چیزش را حاضرو آماده دریافت می‌کند، چه بهره‌ای می‌تواند داشته باشد، این پرسش به خصوص هنگامی جدی‌تر می‌شود که راوی کتاب حاضر خود از مغرب زمین برای فهم مولانا به سوریه سفر کرده است. از این رو، ما نیز می‌توانیم پله به پله با روایت او هم‌داستان شویم وهم‌چون او مسافر اقیانوسی.»

خبرنگار فرهنگستان ازکابل
سمیع صدیقی

دیدگاهتان را ثبت کنید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*